Міжнародна науково-практична конференція «Інтернаціоналізація вищої освіти України у глобальному поступі» (20-23.06.2024 р., онлайн/офлайн)

20-23 червня 2024 року команда Національного Еразмус+ офісу в Україні прийняла участь у міжнародній науково-практичній конференції «Інтернаціоналізація вищої освіти України у глобальному поступі». Захід було організовано Чорноморським національним університетом імені Петра Могили та ВГО «Інноваційний університет». Партнерами конференції виступили Національний Еразмус+ офіс в Україні, ЗВО України та країн ЄС, громадські організації, ІТ кластери, органи публічної влади, медіа тощо.

ПРОГРАМА конференції

З вітальними словами виступили Леонід КЛИМЕНКО, доктор технічних наук, професор, ректор Чорноморського національного університету ім. Петра Могили; Алла КОВАЛЬ, докторка юридичних наук, професорка, проректор з науковопедагогічної роботи та міжнародного співробітництва; Олеся ВАЩУК, докторка юридичних наук, професорка НУ “Одеська юридична академія”, Голова правління Всеукраїнської громадської організації «Інноваційний університет», Голова Ради молодих вчених при Міністерстві освіти і науки України; Світлана ШИТІКОВА, PhD, координаторка Національного Еразмус+ офісу в Україні.

В рамках конференції відбулося пленарне засідання, робота круглого столу «Академічна доброчесність як сукупність етичних принципів та правових норм учасників освітнього процесу» (за проєктом ЄС Еразмус+ European AntiCorruption Standarts as a Guarantee for the Formation of Civil Society, EACS); робота круглого столу «Міжнародні тренди трансформації вищої освіти»; робота панельної дискусії «Екосистема дистанційної освіти ЄС і Східного партнерства» (за проєктом ЄС ERASMUS-EDU-2022-CBHESTRAND-2. DEFEP «Distance Education for Future: best EU practices in response to the requests of modern higher education seekers and labor market».

Під час пленарного засідання Світлана ШИТІКОВА, координаторка Національного Еразмус+ офісу в Україні виступила з презентацією «ПРОГРАМА ЄС ЕРАЗМУС+: МОЖЛИВОСТІ, ПЕРЕВАГИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ ДЛЯ ЗВО УКРАЇНИ». Спікерка познайомила учасників з можливості Програми Еразмус+ для України та відмітила, що Європейська Комісія надає підтримку Україні в межах Програми Еразмус+, починаючи з перших днів повномасштабного вторгнення російської федерації на територію України через запровадження спеціальних заходів для України, гнучкого підходу для реалізації проєктів, цифрових рішень, відкритого доступу до освітніх ресурсів і курсів та професійних мереж. Більш того, Європейська Комісія виділила додатковий бюджет для Партнерств Співпраці з фокусом на підтримку України та відкрила доступ до нових конкурсів для українських організацій у якості асоційованого партнера проєктів. Таким чином, зросла необхідність компліментарності між різними напрямами конкурсів Програми Еразмус+.

Також 22 червня 2024 року відбулася панельна дискусія «Кращі практики ЄС і партнерів у становленні комплексної системи менторства та тьюторства у ЗВО за проєктом ЄС ERASMUS-EDU-2022-CBHESTRAND-2. PROMENT «Promoting professional education and students engagement through comprehensive mentoring and tutoring system at HEIs».

У своїх виступах спікери розглядали такі питання: певні аспекти системи тьюторства та менторства (на прикладі Німеччини); тьюторство в сучасній освіті; інтернаціоналізація, цілі сталого розвитку, штучний інтелект як фактори впливу на цінності вищої освіти; тьюторство та менторство в закладах у глобальному поступі; менторство та тьютерінг у вищій медичній освіті; особливості реалізації практики менторства при розробці інноваційних проєктів; шляхи сприяння особистісно-професійному зростання фахівців в галузі освіти з урахуванням глобальних змін; роль тьюторства у зміцненні студентоцентрованого навчання, підготовка вчителів музичного мистецтва у країнах ЄС: трансформаційні зміни.

Підготовлено з використання Чорноморського національного університету імені Петра Могили.

Попередня Еразмус+ стажування: твій крок у розвитку кар'єри (20.06.2024 р., онлайн)